Az áteresztő bél szindróma más néven lukas bél szindróma (leaky gut syndrome) egyre gyakrabban említett kifejezés az emésztőrendszeri problémákkal, autoimmun betegségekkel és ételintoleranciákkal kapcsolatban. Bár a hagyományos orvoslásban még vitatott állapot, a funkcionális gyógyászat és az újabb kutatások egyre inkább megerősítik létezését és jelentőségét. De mi is pontosan az áteresztő bél szindróma? Hogyan alakul ki? Mit ehet, aki gyógyítani szeretné a bélfalát? És hogyan segíthet az étrend az egészség helyreállításában?
Mi az áteresztő bél szindróma?
Egészséges állapotban a vékonybél nyálkahártyája szorosan záródó sejtjeiből áll, melyek megakadályozzák, hogy nagyobb molekulák, toxinok, baktériumok vagy félig emésztett ételmaradványok a véráramba kerüljenek. Áteresztő bél szindróma esetén ezek a sejtkapcsolatok meglazulnak, így a nem kívánatos anyagok bejuthatnak a szervezetbe, gyulladást és immunreakciókat kiváltva.
A bélfal regenerálása kulcsfontosságú a krónikus gyulladások megelőzésében.
Hogyan alakul ki az áteresztő bél?
A szindróma kialakulásának hátterében több tényező is állhat:
-
Krónikus stressz
-
Gyulladáskeltő étrend (pl. túlzott cukor-, glutén- vagy adalékanyag-fogyasztás)
-
Ételintoleranciák (pl. tejfehérje, glutén, tojás)
-
Tartós gyógyszerszedés, főként antibiotikumok, NSAID-ok (pl. ibuprofen)
-
Bélflóra egyensúlyának felborulása (dysbiosis)
-
Fertőzések (pl. Candida, SIBO)
Egy 2014-es, a Nutrients folyóiratban megjelent tanulmány szerint az áteresztő bél összefüggésbe hozható autoimmun betegségekkel (pl. Hashimoto, rheumatoid arthritis), bőrproblémákkal (pl. ekcéma, akne), mentális zavarokkal (pl. depresszió, szorongás), sőt krónikus fáradtsággal is.
Mivel lehet megelőzni?
A bélfal épségének megőrzéséhez kulcsfontosságú a gyulladáscsökkentő, tápanyagban gazdag étrend. Íme néhány megelőzési stratégia:
-
Kerüld az erősen feldolgozott ételeket, mesterséges adalékanyagokat
-
Csökkentsd a cukor- és gluténfogyasztást
-
Fogyassz rostban gazdag ételeket a bélflóra támogatására
-
Használj probiotikumokat és fermentált ételeket (pl. savanyú káposzta, kefir)
-
Támogasd a bél regenerálódását cinkkel, L-glutaminnal, omega-3-mal
Mi az az „Áteresztő bél szindróma étrend”?
Ez az étrend célzottan a bélfal regenerációjára és a gyulladás csökkentésére épül. Általános alapelvei:
-
Elimináció: kizárunk minden potenciálisan áteresztő bélt okozó vagy súlyosbító ételt – főleg glutén, tejtermékek, cukor, szója, alkohol, feldolgozott húsok.
-
Gyógyító táplálékok: kollagén, húsleves, L-glutamin, gyömbér, kurkuma, omega-3, cink.
-
Bélflóra helyreállítása: fermentált ételek, probiotikumok, prebiotikumok (pl. cikória, póréhagyma, articsóka).
-
Fokozatos visszavezetés: 6-12 hét után, tünetmentesség esetén újra lehet tesztelni egyes ételeket – dietetikus irányításával.
Tudományos háttér
-
Egy 2012-es tanulmány (Fasano A. – Clinical Reviews in Allergy & Immunology) szerint a zonulin nevű fehérje fokozott termelődése kulcsszerepet játszik a bél áteresztőképességének szabályozásában. A zonulin szintje glutén hatására is emelkedik.
-
Egy 2016-os kutatás (Camilleri M., Mayo Clinic Proceedings) szerint az L-glutamin kiegészítés hatékonyan csökkenti az áteresztő bélt és javítja az emésztési tüneteket.
Az egészséges bélrendszer a teljes testi és lelki jólét alapja.
Minta étrend áteresztő bél szindrómára
Az alábbi étrend segíthet csökkenteni a gyulladást, támogatni a bélfal gyógyulását és helyreállítani az egészséges bélflórát.
Reggeli:
-
Kollagénes csontleves (bio csirkéből vagy marhából)
-
Kókusztejes chia puding, áfonyával és lenmaggal
-
Gyömbéres zöldtea
Tízórai:
-
Házi fermentált zöldség (pl. savanyú káposzta)
-
Egy marék áztatott mandula
Ebéd:
-
Grillezett lazac, olívaolajjal, párolt brokkolival és édesburgonyával
-
Quinoa saláta friss zöldekkel és tökmaggal
Uzsonna:
-
Zöld turmix: spenót, uborka, citrom, petrezselyem, zeller, alma
-
Egy evőkanál lenmagolaj
Vacsora:
-
Pulykahúsos zöldségleves (sárgarépa, zeller, cukkini)
-
Hummusz párolt batátával és salátával
Italok:
-
Napi 2-3 liter tiszta víz
-
Kurkumás „aranytej” (kókusztejjel, fahéjjal)
Fontos kiegészítők
-
L-glutamin: segíti a bélhám regenerációját
-
Cink-karnozin: támogatja a nyálkahártya helyreállítását
-
Probiotikumok: helyreállítják a bélflórát
-
Kurkuma, gyömbér: természetes gyulladáscsökkentők
Az áteresztő bél szindróma kezelése és megelőzése életmódváltást igényel, melynek központi eleme a megfelelő étrend. Egy jól felépített eliminációs-diéta, tápláló, gyógyító alapanyagokkal kiegészítve segíthet helyreállítani a bélfal integritását és csökkenteni a gyulladást. Az ételintolerancia vizsgálati eredmények és az eliminációs diéta szintén kulcsfontosságú információkat nyújtanak az egyéni intoleranciák feltérképezésében.