vasárnap, október 5, 2025

Élesztőmentes, glutén- és tejmentes kakaós csiga

Megosztom

A kakaós csiga sokak kedvence – puha tészta, intenzív kakaós töltelék, édes, mégsem túl nehéz. Azonban ha valaki glutén-, tej- és élesztőmentes étrendet követ, úgy tűnhet, erről a finomságról le kell mondania. Jó hír: nem kell!
Ez a recept egy alternatív, élesztőmentes tésztával készül, amely sütőporral és citromlével kel meg, mégis puha, szaftos, és minden falatban ott van a kakaós csiga élmény!

Hozzávalók (8 db közepes csigához):

Tésztához:

  • 200 g gluténmentes lisztkeverék (pl. Schär Mix C vagy Naturbit AlfaMix)

  • 30 g darált zabpehely (vagy rizsliszt)

  • 1 tk sütőpor

  • ½ tk szódabikarbóna

  • 1 ek citromlé vagy almaecet

  • 40 ml semleges növényi olaj (pl. napraforgó)

  • 150 ml natúr növényi ital (pl. rizstej)

  • 1 ek kókuszcukor vagy nyírfacukor

  • csipet só

Töltelékhez:

  • 2 ek cukrozatlan kakaópor

  • 2 ek kókuszcukor vagy eritrit

  • 2 ek olvasztott kókuszzsír vagy növényi vajalternatíva

  • opcionálisan 1 tk fahéj vagy vaníliakivonat

Elkészítés:

  1. Tészta összeállítása:

    • A száraz hozzávalókat (lisztek, sütőpor, szódabikarbóna, cukor, só) keverd össze egy tálban.

    • Egy másik edényben keverd el az olajat, a növényi italt és a citromlevet, majd öntsd a lisztes keverékhez.

    • Gyúrd össze, amíg rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapsz. Ha túl száraz, adj még kevés növényi italt.

  2. Tészta kinyújtása:

    • Enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra (kb. 25×30 cm-esre), kb. 0,5 cm vastagságban.

  3. Töltelék elkészítése:

    • Keverd össze az olvasztott kókuszzsírt a kakaóval és a cukorral, majd kend egyenletesen a tésztára.

  4. Felcsavarás és szeletelés:

    • Óvatosan tekerd fel a tésztát a hosszabb oldal mentén.

    • Vágj belőle kb. 2 cm vastag szeleteket, majd helyezd őket sütőpapíros tepsire, kevés távolságot hagyva.

  5. Sütés:

    • Süsd előmelegített sütőben 180°C-on 18–20 percig, amíg enyhén megpirul a teteje.

    • Sütés Air Fryerben: 160°C-on 10–12 perc alatt megsülnek – kisebb méretű csigákhoz ideális.
  6. (Opcionális máz):

    • Ha extra élményre vágysz, keverj össze 2 ek porrá őrölt eritritet vagy porcukrot 1-2 tk növényi itallal, és csorgasd a csigák tetejére sütés után.

Variációs tippek:

  • Töltelék: A kakaót mogyorókrémre vagy fahéjas töltelékre is cserélheted.

  • Lisztvariáció: Próbáld ki hajdinaliszt és kölesliszt keverékével – izgalmas ízt ad!

Olvass tovább

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek