vasárnap, október 5, 2025

Cukkinis-krumplis tócsni – glutén- és tejmentesen Air Fryerben

Megosztom

A tócsni, más néven lepcsánka vagy lapcsánka, a magyar konyha egyik kedvelt fogása. Most egy egészséges, reform verzióban készítjük el: olaj nélkül, Air Fryerben, valamint glutén- és tejmentes hozzávalókkal. A hagyományos burgonyás alapot reszelt cukkinivel lazítjuk, így a tócsni nemcsak könnyebb, de lédúsabb is lesz – tökéletes választás könnyű vacsorára vagy mentes köretként!

Hozzávalók (2 adag / kb. 6 kisebb tócsni):

  • 1 közepes cukkini (kb. 200 g)

  • 1 közepes burgonya (kb. 150 g)

  • 1 tojás

  • 2 ek gluténmentes liszt (pl. rizsliszt vagy GM univerzális keverék)

  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)

  • Só, bors ízlés szerint

  • ½ tk szárított majoránna (opcionális)

  • 1 ek olívaolaj (a masszába + spray a sütéshez)

Elkészítés:

  1. Zöldségek előkészítése:

    • A cukkinit és a burgonyát hámozd meg (vagy csak a burgonyát), reszeld le.

    • Sózd be enyhén, hagyd állni 10 percig, majd alaposan nyomkodd ki a levét.

    • Ez kulcsfontosságú, különben túl nedves marad a massza.

  2. Massza összeállítása:

    • Keverd össze a kinyomkodott zöldségeket a tojással, liszttel, reszelt fokhagymával, sóval, borssal, és ízlés szerint majoránnával.

    • Adj hozzá 1 ek olívaolajat, ettől szép ropogós lesz a végeredmény.

  3. Formázás és sütés Air Fryerben:

    • Formázz tenyérnyi lapos pogácsákat, és helyezd sütőpapírra vagy Air Fryer sütőlapra.

    • Permetezd meg kevés olajspray-vel a tetejüket.

    • Süsd 190°C-on 10-12 percig, majd fordítsd meg, és süsd további 5-7 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

  4. Tálalás:

    • Fokhagymás tejmentes joghurttal, friss salátával vagy akár egy tükörtojással is kínálhatod.

Variációs tippek:

  • Lisztcsere: A rizsliszt helyett próbálhatod hajdina-, csicseriborsó- vagy kölesliszttel is.

  • Tojásmentes verzió: 1 ek őrölt lenmag + 3 ek víz helyettesíti a tojást (vegán változat).

  • Fűszerezés: Kipróbálhatod friss kaporral, petrezselyemmel, snidlinggel.

  • Extra ropogós textúra: Adj a masszához 1 ek gluténmentes zsemlemorzsát vagy szezámmagot.

Olvass tovább

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek