A tócsni, más néven lepcsánka vagy lapcsánka, a magyar konyha egyik kedvelt fogása. Most egy egészséges, reform verzióban készítjük el: olaj nélkül, Air Fryerben, valamint glutén- és tejmentes hozzávalókkal. A hagyományos burgonyás alapot reszelt cukkinivel lazítjuk, így a tócsni nemcsak könnyebb, de lédúsabb is lesz – tökéletes választás könnyű vacsorára vagy mentes köretként!
Hozzávalók (2 adag / kb. 6 kisebb tócsni):
-
1 közepes cukkini (kb. 200 g)
-
1 közepes burgonya (kb. 150 g)
-
1 tojás
-
2 ek gluténmentes liszt (pl. rizsliszt vagy GM univerzális keverék)
-
1 gerezd fokhagyma (reszelve)
-
Só, bors ízlés szerint
-
½ tk szárított majoránna (opcionális)
-
1 ek olívaolaj (a masszába + spray a sütéshez)
Elkészítés:
-
Zöldségek előkészítése:
-
A cukkinit és a burgonyát hámozd meg (vagy csak a burgonyát), reszeld le.
-
Sózd be enyhén, hagyd állni 10 percig, majd alaposan nyomkodd ki a levét.
-
Ez kulcsfontosságú, különben túl nedves marad a massza.
-
-
Massza összeállítása:
-
Keverd össze a kinyomkodott zöldségeket a tojással, liszttel, reszelt fokhagymával, sóval, borssal, és ízlés szerint majoránnával.
-
Adj hozzá 1 ek olívaolajat, ettől szép ropogós lesz a végeredmény.
-
-
Formázás és sütés Air Fryerben:
-
Formázz tenyérnyi lapos pogácsákat, és helyezd sütőpapírra vagy Air Fryer sütőlapra.
-
Permetezd meg kevés olajspray-vel a tetejüket.
-
Süsd 190°C-on 10-12 percig, majd fordítsd meg, és süsd további 5-7 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
-
-
Tálalás:
-
Fokhagymás tejmentes joghurttal, friss salátával vagy akár egy tükörtojással is kínálhatod.
-
Variációs tippek:
-
Lisztcsere: A rizsliszt helyett próbálhatod hajdina-, csicseriborsó- vagy kölesliszttel is.
-
Tojásmentes verzió: 1 ek őrölt lenmag + 3 ek víz helyettesíti a tojást (vegán változat).
-
Fűszerezés: Kipróbálhatod friss kaporral, petrezselyemmel, snidlinggel.
-
Extra ropogós textúra: Adj a masszához 1 ek gluténmentes zsemlemorzsát vagy szezámmagot.