vasárnap, október 5, 2025

Édesburgonya “taco csónak” zöldséges quinoával és avokádókrémmel Air fryerben

Megosztom

Ha valami igazán különlegesre és látványosra vágysz, próbáld ki ezt az édesburgonya taco csónakot, amit az Air Fryer segítségével gyorsan, olaj nélkül készíthetsz el! A félbevágott, puhára sült édesburgonya kis „csónakként” szolgál, amelyet zöldséges quinoával töltünk meg, majd krémes avokádópürével koronázunk meg. Tökéletes vacsora vagy vendégváró fogás, ami nemcsak finom, de tele van rosttal, fehérjével és egészséges zsírokkal is.

Hozzávalók (2 adag / 4 csónak):

Csónakhoz:

  • 2 közepes édesburgonya (kb. 400–450 g összesen)

  • 1 tk olívaolaj

  • Csipet só

Töltelékhez:

  • 60 g quinoa

  • 120 ml víz

  • ½ piros kaliforniai paprika (apróra vágva)

  • ½ lilahagyma (finomra vágva)

  • 1 gerezd fokhagyma (zúzva)

  • 1 tk citromlé

  • Só, bors, kevés chilipehely (opcionális)

Avokádókrémhez:

  • 1 érett avokádó

  • ½ lime vagy citrom leve

  • Só, bors

  • 1 tk olívaolaj

  • Friss petrezselyem vagy koriander a tetejére

Elkészítés:

  1. Édesburgonya előkészítése:

    • Az édesburgonyát hosszában vágd félbe, és egy késsel kissé bevagdoshatod a húsát.

    • Kend meg kevés olívaolajjal, sózd meg.

    • Tedd az Air Fryer kosárba a vágott felével lefelé.

    • Süsd 180°C-on 20–22 percig, amíg kívül kissé ropogós, belül puha lesz.

  2. Közben készítsd el a quinoát:

    • A quinoát alaposan mosd át, majd főzd meg a vízben, amíg felszívja azt (kb. 10–12 perc).

    • Keverd hozzá a felaprított paprikát, lilahagymát, fokhagymát, citromlevet, és ízesítsd sóval, borssal.

  3. Avokádókrém:

    • Az avokádót villával törd össze, majd keverd hozzá a lime levét, sót, borsot és az olívaolajat.

  4. Tálalás:

    • A sült édesburgonyákat kanalazd ki óvatosan egy kicsit, hogy legyen hely a tölteléknek (a kivájt részt akár hozzákeverheted a quinoához).

    • Töltsd meg a csónakokat a zöldséges quinoával, majd halmozz rájuk avokádókrémet.

    • Szórd meg friss zöldfűszerrel, és tálalhatod is!

Variációs tippek:

  • Fehérjepótlás: Ha nem vegán étrendet követsz, keverhetsz a quinoába sült csirkecsíkokat vagy grillezett halloumit.

  • Extra ropogós elem: Pirított tökmag vagy napraforgómag a tetején extra textúrát ad.

  • Szószok: A krémes avokádó helyett használhatsz tejmentes joghurt-alapú fokhagymás öntetet is.

Olvass tovább

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek