vasárnap, október 5, 2025

Lángos Air fryerben– glutén- és tejmentesen

Megosztom

A lángosról elsőre valószínűleg nem az egészséges vagy mentes étrend jut eszünkbe – de most megmutatjuk, hogy igenis lehet belőle egy könnyebb, glutén- és tejmentes verziót készíteni Air Fryerben is! A végeredmény kívül enyhén ropogós, belül puha, fokhagymás ízélmény, amit bűntudat nélkül élvezhetsz akár hétköznap vacsorára is. Nincs olajszag, nincs gyomorégés – csak a jól ismert lángos-feeling, reform köntösben!

Hozzávalók (2 db közepes lángoshoz):

  • 150 g gluténmentes lisztkeverék (általános, pl. Schär Mix B vagy Naturbit AlfaMix)

  • 1 tk szárított élesztő (3 g)

  • 1 tk cukor

  • ½ tk só

  • 100 ml langyos növényi tej (pl. rizstej vagy mandulatej)

  • 50 ml langyos víz

  • 1 tk olívaolaj + kevés a kenéshez

Fokhagymás „kenő”:

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1 ek víz

  • ½ ek olaj

Elkészítés:

  1. Tészta elkészítése:

    • Egy kis tálban keverd össze az élesztőt, cukrot és langyos növényi tejet, majd hagyd felfutni 5-10 perc alatt.

    • Egy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, vizet és olívaolajat.

    • Gyúrd össze, amíg lágy, de nem ragacsos tésztát kapsz. Ha kell, adj még egy kevés lisztet.

    • Takarva keleszd meleg helyen 30-40 percig.

  2. Formázás és sütés Air Fryerben:

    • Oszd a tésztát két részre, és kézzel húzd-lapítsd ki kb. 1 cm vastag, kerek lapokká.

    • Permetezd meg kevés olajjal a tetejüket.

    • Süsd őket 180°C-on 8-10 percig az Air Fryerben. Félidőben megfordíthatod őket, de nem kötelező.

  3. Fokhagymás kenés:

    • A víz és olaj keverékéhez reszeld bele a fokhagymát, és ezzel kend meg a kész lángosokat.

Variációs tippek:

  • Feltét ötletek:

    • Tejmentes tejföl (pl. kókuszjoghurt) + reszelt növényi sajt

    • Avokádókrém + lilahagyma

    • Fokhagymás olaj + friss petrezselyem

  • Lisztcsere:

    • Készítheted hajdinaliszttel, rizsliszttel vagy kölesliszttel is (de ezeknél változhat az állag, érdemes keverni őket).

  • Mini lángos verzió:

    • Csinálj kisebbeket, tálald előételként vendégeknek mártogatóval.

Olvass tovább

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek