A lángosról elsőre valószínűleg nem az egészséges vagy mentes étrend jut eszünkbe – de most megmutatjuk, hogy igenis lehet belőle egy könnyebb, glutén- és tejmentes verziót készíteni Air Fryerben is! A végeredmény kívül enyhén ropogós, belül puha, fokhagymás ízélmény, amit bűntudat nélkül élvezhetsz akár hétköznap vacsorára is. Nincs olajszag, nincs gyomorégés – csak a jól ismert lángos-feeling, reform köntösben!
Hozzávalók (2 db közepes lángoshoz):
-
150 g gluténmentes lisztkeverék (általános, pl. Schär Mix B vagy Naturbit AlfaMix)
-
1 tk szárított élesztő (3 g)
-
1 tk cukor
-
½ tk só
-
100 ml langyos növényi tej (pl. rizstej vagy mandulatej)
-
50 ml langyos víz
-
1 tk olívaolaj + kevés a kenéshez
Fokhagymás „kenő”:
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 ek víz
-
½ ek olaj
Elkészítés:
-
Tészta elkészítése:
-
Egy kis tálban keverd össze az élesztőt, cukrot és langyos növényi tejet, majd hagyd felfutni 5-10 perc alatt.
-
Egy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, vizet és olívaolajat.
-
Gyúrd össze, amíg lágy, de nem ragacsos tésztát kapsz. Ha kell, adj még egy kevés lisztet.
-
Takarva keleszd meleg helyen 30-40 percig.
-
-
Formázás és sütés Air Fryerben:
-
Oszd a tésztát két részre, és kézzel húzd-lapítsd ki kb. 1 cm vastag, kerek lapokká.
-
Permetezd meg kevés olajjal a tetejüket.
-
Süsd őket 180°C-on 8-10 percig az Air Fryerben. Félidőben megfordíthatod őket, de nem kötelező.
-
-
Fokhagymás kenés:
-
A víz és olaj keverékéhez reszeld bele a fokhagymát, és ezzel kend meg a kész lángosokat.
-
Variációs tippek:
-
Feltét ötletek:
-
Tejmentes tejföl (pl. kókuszjoghurt) + reszelt növényi sajt
-
Avokádókrém + lilahagyma
-
Fokhagymás olaj + friss petrezselyem
-
-
Lisztcsere:
-
Készítheted hajdinaliszttel, rizsliszttel vagy kölesliszttel is (de ezeknél változhat az állag, érdemes keverni őket).
-
-
Mini lángos verzió:
-
Csinálj kisebbeket, tálald előételként vendégeknek mártogatóval.
-