A rántott cukkini a nyári konyha egyik kedvenc fogása, azonban a klasszikus bő olajban sütés helyett most egy sokkal egészségesebb, modernebb változatot mutatunk be. Ez a glutén- és tejmentes Air Fryer recept nemcsak ropogós, de kíméli az emésztést is, hiszen minimális zsiradékkal készül. Tökéletes választás vacsorára, köretnek vagy akár mártogatóssal előételként is. Gyors, egyszerű, és garantáltan a család kedvence lesz!
Hozzávalók (2 adag):
-
1 közepes cukkini (kb. 250 g)
-
40 g rizsliszt
-
1 tojás (vagy vegán alternatíva: 2 ek csicseriborsóliszt + 2 ek víz)
-
60 g gluténmentes zsemlemorzsa (vagy kukoricapehely aprítva)
-
½ tk fokhagymapor
-
½ tk só
-
Frissen őrölt bors
-
1 ek olívaolaj spray (a fújáshoz)
Elkészítés:
-
Előkészítés:
Mosd meg a cukkinit, majd karikázd fel kb. 0,5 cm vastagra. Sózd be, és hagyd állni 10 percig, majd itasd le róla a nedvességet papírtörlővel. -
Panírozás:
-
Készíts három külön tálkát:
-
rizsliszt,
-
felvert tojás (vagy a vegán alternatíva),
-
gluténmentes zsemlemorzsa, amit ízesíts sóval, borssal és fokhagymaporral.
-
-
Forgasd meg a cukkini szeleteket a lisztben, majd a tojásban, végül a morzsában.
-
-
Sütés Air Fryerben:
-
Helyezd a panírozott cukkiniket az Air Fryer kosárba úgy, hogy ne fedjék egymást.
-
Permetezd meg őket olívaolaj spray-vel.
-
Sütés: 200°C-on 10-12 percig, félidőben óvatosan fordítsd meg őket.
-
-
Tálalás:
Friss petrezselyemmel vagy tejmentes joghurtos mártogatóval kínáld.
Variációs tippek:
-
Fűszerezés:
Adj a morzsához oregánót, bazsalikomot, cayenne-borsot vagy füstölt paprikát. -
Vegán verzió:
Használj lenmagtojást vagy csicseriborsólisztet vízzel keverve a tojás helyett. -
Morzsacsere:
Aprított gluténmentes kukoricapehely még ropogósabb eredményt ad! -
Mártogatós:
Készíts hozzá fokhagymás kókuszjoghurt mártogatóst, vagy tahinis szószt.