vasárnap, október 5, 2025

Ropogós csirkecomb Air fryerben glutén- és tejmentesen

Megosztom

A csirkecomb sokak kedvence, de a hagyományos, olajban sült változat gyakran túl zsíros, nehéz vagy pepecselős. Ez az Air Fryer recept minden szempontból nyerő: kívül aranybarna és ropogós, belül pedig szaftos és omlós. A bundához gluténmentes panírt használunk, a fűszerezés pedig a klasszikus magyar konyha ízvilágát idézi. Egy igazi hétvégi kedvenc, újragondolva!

Hozzávalók (2 adaghoz / 4 kisebb combhoz):

  • 4 db csirke alsócomb (bőrös)

  • 2 ek rizsliszt

  • 2 ek kukoricadara vagy gluténmentes morzsa

  • 1 tk pirospaprika

  • ½ tk fokhagymapor

  • ½ tk só

  • Frissen őrölt bors

  • ½ tk szárított majoránna

  • 1 ek olívaolaj vagy olajspray

Elkészítés:

  1. Előkészítés:

    • A csirkecombokat mosd meg, papírtörlővel szárítsd le, majd egy éles késsel vágj néhány sekély bevágást a bőrre, hogy jobban átsüljön.

  2. Fűszeres bunda keverése:

    • Egy tálban keverd össze a rizslisztet, kukoricadarát, pirospaprikát, fokhagymaport, sót, borsot és a majoránnát.

  3. Panírozás és olajozás:

    • Forgasd meg a combokat a fűszeres keverékben úgy, hogy minden oldalukat jól befedje.

    • Permetezd meg vagy kend le vékonyan olajjal.

  4. Sütés Air Fryerben:

    • Helyezd a combokat az Air Fryer kosarába (ne érjenek össze).

    • Süsd őket 180°C-on 22–25 percig, majd emeld a hőfokot 200°C-ra, és süsd még 5-7 percig, hogy a bőr extra ropogós legyen.

    • Ellenőrizd, hogy a hús átsült-e (belső hőmérséklet: min. 75°C).

  5. Tálalás:

    • Kínáld sült édesburgonyával, zöldsalátával vagy tejmentes coleslaw-val.

Variációs tippek:

  • Csípősebben: Adj a bundához cayenne-borsot vagy füstölt paprikát.

  • Panírozási alternatíva: Rizsliszt helyett használhatsz csicseriborsólisztet, kukoricalisztet vagy köleslisztet is.

  • Gyorsabb verzió: Ha nincs idő panírozni, csak fűszerezd meg a combokat, és süsd meg simán a bőrükben – így is finom, ropogós lesz.

Olvass tovább

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek