vasárnap, október 5, 2025

Tejfölös gombapaprikás glutén- és tejmentesen

Megosztom

A gombapaprikás egy klasszikus, tartalmas magyar fogás, amit hagyományosan tejföllel és galuskával készítünk – de mi most egy modern, glutén- és tejmentes verzióval rukkolunk elő, ami ugyanolyan krémes és ízes, mint az eredeti!
Ideális választás azoknak, akik ételintoleranciával élnek, de nem szeretnének lemondani a magyaros ízekről.

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 400 g csiperkegomba (szeletelve)

  • 1 kis fej vöröshagyma (finomra aprítva)

  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)

  • 1,5 ek fűszerpaprika

  • 1 ek rizsliszt

  • 150 ml kókuszkrém vagy natúr növényi főzőkrém (pl. rizs vagy zab alapú)

  • 1 tk citromlé vagy almaecet (a savanyításhoz)

  • 2 ek olaj (pl. olíva vagy kókuszzsír)

  • Só, bors

  • Friss petrezselyem (tálaláshoz)

Elkészítés:

  1. Hagymás alap:

    • Melegítsd fel az olajat, és dinszteld meg rajta a vöröshagymát üvegesre.

    • Add hozzá a fokhagymát, majd húzd le a tűzről, és szórd rá a pirospaprikát.

    • Azonnal keverd el, hogy ne égjen meg.

  2. Gomba hozzáadása:

    • Tedd vissza a tűzre, add hozzá a szeletelt gombát, sózd-borsozd, és párold 8–10 percig, amíg levet ereszt és kissé összeesik.

  3. Sűrítés és krémesítés:

    • Szórd rá a rizslisztet, keverd el alaposan, majd öntsd fel a növényi krémmel.

    • Ízesítsd citromlével vagy almaecettel, és főzd össze 3–5 perc alatt, amíg sűrű, paprikás-tejszínes szaftot kapsz.

  4. Tálalás:

    • Tálald friss, aprított petrezselyemmel megszórva.

    • Gluténmentes tésztával, főtt rizzsel vagy karfiolrizzsel is kiváló!

Variációs tippek:

  • Textúra: Ha szeretnél „húsosabb” változatot, adj hozzá szejtánt, tofu csíkokat vagy akár babot.

  • Savanykásabb ízhez: Keverhetsz a végén egy kanál natúr növényi joghurtot is.

  • Extra krémességhez: Használhatsz házi kesudiótejszínt is a növényi krém helyett.

  • Köretvariáció: Gluténmentes galuskával vagy puliszkával is tálalhatod.

Olvass tovább

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek