A gombapaprikás egy klasszikus, tartalmas magyar fogás, amit hagyományosan tejföllel és galuskával készítünk – de mi most egy modern, glutén- és tejmentes verzióval rukkolunk elő, ami ugyanolyan krémes és ízes, mint az eredeti!
Ideális választás azoknak, akik ételintoleranciával élnek, de nem szeretnének lemondani a magyaros ízekről.
Hozzávalók (2 adaghoz):
-
400 g csiperkegomba (szeletelve)
-
1 kis fej vöröshagyma (finomra aprítva)
-
1 gerezd fokhagyma (reszelve)
-
1,5 ek fűszerpaprika
-
1 ek rizsliszt
-
150 ml kókuszkrém vagy natúr növényi főzőkrém (pl. rizs vagy zab alapú)
-
1 tk citromlé vagy almaecet (a savanyításhoz)
-
2 ek olaj (pl. olíva vagy kókuszzsír)
-
Só, bors
-
Friss petrezselyem (tálaláshoz)
Elkészítés:
-
Hagymás alap:
-
Melegítsd fel az olajat, és dinszteld meg rajta a vöröshagymát üvegesre.
-
Add hozzá a fokhagymát, majd húzd le a tűzről, és szórd rá a pirospaprikát.
-
Azonnal keverd el, hogy ne égjen meg.
-
-
Gomba hozzáadása:
-
Tedd vissza a tűzre, add hozzá a szeletelt gombát, sózd-borsozd, és párold 8–10 percig, amíg levet ereszt és kissé összeesik.
-
-
Sűrítés és krémesítés:
-
Szórd rá a rizslisztet, keverd el alaposan, majd öntsd fel a növényi krémmel.
-
Ízesítsd citromlével vagy almaecettel, és főzd össze 3–5 perc alatt, amíg sűrű, paprikás-tejszínes szaftot kapsz.
-
-
Tálalás:
-
Tálald friss, aprított petrezselyemmel megszórva.
-
Gluténmentes tésztával, főtt rizzsel vagy karfiolrizzsel is kiváló!
-
Variációs tippek:
-
Textúra: Ha szeretnél „húsosabb” változatot, adj hozzá szejtánt, tofu csíkokat vagy akár babot.
-
Savanykásabb ízhez: Keverhetsz a végén egy kanál natúr növényi joghurtot is.
-
Extra krémességhez: Használhatsz házi kesudiótejszínt is a növényi krém helyett.
-
Köretvariáció: Gluténmentes galuskával vagy puliszkával is tálalhatod.