Ez a „tejszínes” paprikás csirke egy villámgyors, mégis tartalmas fogás, amely a klasszikus magyar ízvilágot ötvözi modern, egészségtudatos megoldásokkal. A hagyományos tejföl helyett rizstejszínnel készül, így laktózmentes és könnyebben emészthető. A hajdina pedig szuper alternatív köret, gluténmentes, rostban gazdag és finoman diós ízével kiválóan illik a szaftos csirkéhez. Ideális hétköznapi ebéd vagy vacsora, amikor gyorsan valami háziasra vágysz.
Hozzávalók (1 adag):
- 130 g csirkecombfilé
- 1 kis fej vöröshagyma (50 g)
- 1 gerezd fokhagyma
- 100ml rizstejszín
- 1 tk fűszerpaprika
- 100 ml víz
- 40 g hajdina
- 1 tk kókuszzsír (5 g)
- Só, bors
Elkészítés:
A hagymát dinszteld a kókuszzsíron, szórd meg pirospaprikával, add hozzá a
fokhagymát, csirkét, majd öntsd fel a tejszínnel és szükség szerint egy kis vízzel. Fedd le, és párold 25–30 percig. A hajdinát sós vízben főzd puhára. Friss petrezselyemmel tálald.
Receptvariációs tippek:
-
Köretvariáció: Hajdina helyett próbálhatod barna rizzsel, kölessel vagy bulgurral is.
-
Tejszín helyett: Rizstejszín helyett mandula-, zab- vagy kókusztejszín is használható (ízlés szerint).
-
Extra zöldséggel: Tedd gazdagabbá paprikával, paradicsommal vagy gombával.
-
Fehér hús helyett: Ha van otthon pulykacomb vagy csirkemell, ezekkel is jól működik a recept.
-
Fűszerezés: Egy csipet füstölt paprika vagy majoránna izgalmasabbá teheti az ízvilágot.