vasárnap, október 5, 2025

„Tejszínes”, gyors paprikás csirke hajdina körettel

Megosztom

Ez a „tejszínes” paprikás csirke egy villámgyors, mégis tartalmas fogás, amely a klasszikus magyar ízvilágot ötvözi modern, egészségtudatos megoldásokkal. A hagyományos tejföl helyett rizstejszínnel készül, így laktózmentes és könnyebben emészthető. A hajdina pedig szuper alternatív köret, gluténmentes, rostban gazdag és finoman diós ízével kiválóan illik a szaftos csirkéhez. Ideális hétköznapi ebéd vagy vacsora, amikor gyorsan valami háziasra vágysz.

Hozzávalók (1 adag):

  • 130 g csirkecombfilé
  • 1 kis fej vöröshagyma (50 g)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100ml rizstejszín
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 100 ml víz
  • 40 g hajdina
  • 1 tk kókuszzsír (5 g)
  • Só, bors

Elkészítés:

A hagymát dinszteld a kókuszzsíron, szórd meg pirospaprikával, add hozzá a
fokhagymát, csirkét, majd öntsd fel a tejszínnel és szükség szerint egy kis vízzel. Fedd le, és párold 25–30 percig. A hajdinát sós vízben főzd puhára. Friss petrezselyemmel tálald.

Receptvariációs tippek:

  • Köretvariáció: Hajdina helyett próbálhatod barna rizzsel, kölessel vagy bulgurral is.

  • Tejszín helyett: Rizstejszín helyett mandula-, zab- vagy kókusztejszín is használható (ízlés szerint).

  • Extra zöldséggel: Tedd gazdagabbá paprikával, paradicsommal vagy gombával.

  • Fehér hús helyett: Ha van otthon pulykacomb vagy csirkemell, ezekkel is jól működik a recept.

  • Fűszerezés: Egy csipet füstölt paprika vagy majoránna izgalmasabbá teheti az ízvilágot.

Olvass tovább

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek